piątek, 17 marca 2017

Niełatwy wybór patelni


Gdyby zapytać się najznamienitszych kucharzy świata o to, bez jakiego elementu ich kuchnia nie mogłaby normalnie funkcjonować, w odpowiedzi usłyszelibyśmy, że są to noże oraz patelnie. Rzeczywiście, bez dobrej patelni nie ma mowy o dobrym, przyjemnym i smacznym gotowaniu.


Jaką patelnię wybrać?



Na rynku mamy prawdziwy urodzaj patelni, każda podobno jest idealna i z pewnością sprawdzi się w naszych kulinarnych podbojach - tak przynajmniej twierdzą producenci. W praktyce wygląda to różnie, nader często nie jesteśmy zadowoleni z ich użytkowania, co więcej, po kilku smażeniach okazuje się, że to, co miało być atutem, praktycznie się nie sprawdza.

Kluczem do wyboru jest wysoka jakość samego wyrobu dostosowana do naszych osobistych wymagań i możliwości. Mówiąc wprost, inną patelnię powinniśmy wybrać do kuchni gazowych, inna do elektrycznych, a jeszcze inną do indukcyjnych. Jeśli chodzi o renomę, warto skusić się na patelnie wmf, które wyróżniają się na tle innych perfekcyjnym dopasowaniem w najmniejszych szczegółach.

Technologia dla Ciebie



Od wielu lat na naszych kuchenkach królował teflon, skądinąd bardzo dobry, wytrzymały, ale też szalenie wymagający. Jedno zadrapanie sprawiało, że patelnie były praktycznie do wyrzucenia i to głównie ze względów zdrowotnych. Pojawiły się patelnie ceramiczne, a także wykonane z Silargramu.

Te ostatnie wymienione to prawdziwe dobrodziejstwo, jakie możemy otrzymać, wybierając patelnie wmf - uznane przez kucharzy za najlepsze pod każdym względem. Co w nich tak szczególnego? Przede wszystkim łatwość użytkowania i brak szkodliwego niklu. Funkcjonalna ceramika ułatwia smażenie oraz duszenie, a ponadto absolutnie nie zmienia smaku potraw. Ich koronną zaletą jest antybakteryjność, co sprawia, że z powodzeniem można w nich przechowywać żywność. Doskonałym wyborem będą także patelnie wmf łączące w sobie aluminium i nieprzywierającą, trwałą na zarysowania powłokę, która idealnie sprawdzi się zarówno w daniach jednogarnkowych, jak i przy przygotowywaniu naleśników czy delikatnych jajek.

Pamiętajmy, by nasze patelnie wyróżniały się idealnym dopasowaniem do średnicy palnika oraz ergonomiczną rączką. Rzadko zwracamy na te elementy uwagę, a to one są przysłowiową kropką nad "i", która czyni z naszego sprzętu kuchennego prawdziwy luksus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz