piątek, 4 lutego 2011

Dębowe deski do krojenia

Deska do krojenia - to coś, co w każdej kuchni używane jest niemalże codziennie. Warto zatem zadbać by była ona solidna, wytrzymała, a także ładna. Dużą popularnością cieszą się dość twarde deski bambusowe, które dostępne są już chyba we wszystkich wzorach i kolorach. Propozycją dla tych, którym jednak zależy na wyjątkowych akcesoriach są deski do krojenia Rosendahl Grand Cru. Wykonano je bardzo wytrzymałego, drewna dębowego, którego słoje są pięknie widoczne na powierzchni. Zachwycają swym prostym wyglądem dlatego z pewnością będą zauważalną dekoracją kuchni.

























W tej serii dostępne są trzy rozmiary desek, podstawka pod dzbanek lub kubki oraz taca do serwowania (idealna na szklanki lub kieliszki). Są one tak zaprojektowane, że można bezpośrednio na nich podawać różne potrawy i przekąski, np. owoce, ciasta, przystawki itp.























































Powyżej deska ze specjalnym zagłębieniem wokół, które przydaje się przy krojeniu soczystych owoców i warzyw - płyn zostaje odprowadzony do "rowku", a dzięki temu nic nie rozleje się na blat czy stół:) Niżej podstawka i taca na szkło.





















2 komentarze:

  1. Super sa te deski !! Mnie sie bardzo podobaja takie juz 'zmartretowane'... wtedy nabieraja takiego cudownego wygladu... troszeczke obite, przyfarbowane... :)

    Pozdrowka sle! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. tu mnie macie!! ostatnio właśnie myślałam nad wymianą deski- naczytałam się, że jest ona siedliskiem bakterii (podobnie jak zmywaki kuchenne), których zwykły płyn do mycia naczyń nie jest w stanie wypędzić... I podobnie jak Basia lubię te nadgryzione zębem noża, ale chyba ze względów higienicznych będę musiała swoją zmienić... Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń