W dzisiejszych czasach rozwój nowych technologii osiąga bardzo wysoki poziom. Stwarza to sytuację, w której ludzie są zmuszeni do coraz dłuższej i cięższej pracy, co z pewnością odbija się negatywnie na ich zdrowiu. Dodatkowo, ciągła praca jest bardzo męcząca, dlatego też warto mieć przerwę na napój, który każdy lubi i sprawia, iż "stajemy na nogi" po długotrwałym wysiłku czy to psychicznym czy fizycznym.
Kawa - cudowny wynalazek
Kawa została przywieziona w XIII lub XIV wieku przez kupców arabskich do Jemenu, gdzie do dziś jest ona najdroższa. Opracowano tam metodę preparowania nasion przez prażenie oraz wytwarzanie z nich napoju, który stał się powszechny w całej Arabii. Można by pisać o kawie bardzo długo, lecz skupić się należy na czym innym.
Espresso - mała czarna ale wydajna!
Espresso jest kawą o dużej zawartości kofeiny z małym dodatkiem wody. Nie stosuje się również tutaj mleka, ponieważ łagodzi ono smak i efekt działania. Prawidłowo jest podawać je w małych filiżankach sprawiających, iż napój ten nabiera swojego stylu. Filiżanki do espresso można praktycznie wszędzie.
Niebo w gębie, czyli frappe
Frappe jest z kolei dużą kawą, do której dolewa się różnych syropów, słodzików, dodaje się bitą śmietanę i płatki czekolady. Ilość składników wymusza podawanie jej w wysokich szklankach, dodając długą łyżkę lub słomkę.
Cappucino - najlżejsza kawa
Cappuccino (jak wiadomo) jest to kawa najsłabsza z dostępnych na runku. Jej smak jest jednocześnie niezrównany z żadnym innym napojem tego rodzaju. Najlepiej jest podawać je w filiżankach ceramicznych, ponieważ zawiera swoją własną pianę, a prawidłowe spożywanie to delektowanie się smakiem tego specyfiku.
Uwielbiam swoje dwie kawki dziennie. Poranna i popołudniowa smakują zupełnie inaczej choć to ta sama kawa w tym samym kubku.
OdpowiedzUsuń